Magyar JKA Karate Szövetség

Magyar JKA Karate Szövetség

Tagsági tájékoztató - Koronavírus miatt kialakult helyzet ismertetése
2020.07.10 08:09
Ruip Zsófia

Tisztelt Klubvezetők! Tisztelt Mesterek!

 

Bizonyára mindannyian értesültetek róla, hogy a kormány a Koronavírus okozta pandémia miatt március 11-én bevezetett veszélyhelyzetet és speciális jogrendet június 20-án megszüntette, azonban ezzel egy időben egy egészségügyi készenlétet rendelt el egészen december 18. napjáig. Ezen időszak alatt kéthetente monitorozza egy szakértői testület a megbetegedések alakulását és szükséges szerint a tisztifőorvos azonnali hatállyal ismét korlátozó intézkedéseket (vásárlási sáv, kijárási korlátozás, stb.) rendelhet el. Vagyis a veszélyhelyzet visszavonása ellenére sajnos a koronavírus továbbra is velünk marad (mutatja ezt a világ számos pontján folyamatosan növekvő új fertőzöttek száma is).

 

A fentiekre tekintettel szeretnénk felhívni néhány fontos dologra a figyelmeteket, mely döntően befolyásolja a nyári, illetve őszi eseményeink megrendezését is.

 

Az egészségügyi készenlét ideje alatt a március 11-én kiadott ajánlások, melyek a Covid-19 fertőzések minimalizálást szolgálják, továbbra is érvényben maradtak, mely alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága a közösségi rendezvényekre vonatkozóan a csatolt ajánlást adta ki. Tekintettel arra, hogy a mellékelt dokumentumban felsorolt intézkedések kötelező jellegűek Szövetségünk rendezvényeire, elnökségünk egyelőre csak vizsgálni tudja annak lehetőségét, hogy milyen formában lenne lehetséges egy verseny megszervezése (orvosi személyzet nélkül?, esetleg kumite verszámok nélkül?, résztvevők minimalizálása mellett, szülői jelenlét csökkentésével?), illetve milyen előírások betartása mellett lenne lehetséges egy esetleges Gasshuku megtartása az ősz folyamán. Az események megtartását nem csak a jelenlegi előírások nehezítik, hanem egyéb szempontok is:

 • az esetszámok esetleges negatív változása itthon, illetve külföldön (a világban továbbra is tombol a járvány, napról napra nő a napi új fertőzöttek száma)
 • minden tábort vagy az intézménynek, vagy az egyesületnek a NÉBIH felé kötelező bejelenteni
 • a táborokban folyamatos ellenőrzéseket tart a NÉBIH
 • az terembérléssel kapcsolatos előírások
  • öltözők használatának mellőzése
  • terem folyamatos szellőztetése
  • terem és sportszerek folyamatos fertőtlenítése 
  • edzés során a távolság megtartása
  • az egymást követő csoportok elkülönítése
  • két edzés között min. 1 órának kell eltelnie
  • két csoport tagjai nem találkozhatnak egymással
  • jelentős plusz anyagi teher a takarítási költségek intézmények általi áthárítása miatt (3 500 Ft min. alkalmanként  + takarítószerek költsége)

Jelenlegi információink szerint az önkormányzatok egyéni elbírálása alapján minimális változtatásokkal, de a fenti előírások betartása mellett lehetséges csak terembérlés, mely jelentősen megnehezíti Szövetségünk helyzetét.

 

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett elnökségünk felé, hogy mikor kerülnek megrendezésre elmaradt eseményeink, többek között a főinstrukori edzések, a dan felkészítő edzések, stb.

Tekintettel arra, hogy elnökségünk személyes felelősséggel tartozik azért, hogy az érvényben lévő rendelkezések, ajánlások betartása mellett a lehető legnagyobb biztonságban tudja tagjait és minimalizálja az egészségügyi kockázatot, így egyelőre a tagság türelmét szeretnénk kérni, hogy - amennyiben lehetőség lesz egy edzés, verseny, vagy tábor megtartására - abban az esetben is a legnagyobb körültekintéssel tudjunk eljárni.

 

Jelenleg ahogy az egész ország, úgy Szövetségünk vezetése is kivár és folyamatosan monitorozza a jelenlegi járványhelyzetet. Úgy ítéljük meg, hogy felelős döntést leghamarabb augusztus végén tudunk hozni azzal kapcsolatban, hogy milyen események kerülnek megrendezésre. Kérjük, hogy addig legyetek türelemmel. Egyben kérünk minden klubvezetőt, hogy a lehető legnagyobb körültekintéssel tartsátok meg nyári táboraitokat!

 

Természetesen azzal is tisztában vagyunk, hogy a kijárási korlátozás feloldásával és a különböző könnyítések bevezetésével lehetőség nyílt az edzések újrakezdésére, illetve különböző táborok megtartására. A lehetőséggel élve sok egyesületünk elindította edzéseit, illetve táborokat tart. Annak érdekében, hogy az ilyen jellegű klub rendezvények lebonyolítását segítsük, szintén megküldünk részetekre egy dokumentumot, mely felhívja a figyelmet az általános óvintézkedések betartására. Ismételten kérjük, hogy legyetek nagyon fegyelmezettek és körültekintőek.

 

Reméljük, hogy a fenti információkkal tudtunk kicsit segíteni abban, hogy megértsétek, miért nem tudunk egyelőre semmilyen pontos és határozott információt adni Szövetségünk rendezvényeiről.

 

Megértéseteket és türelmeteket ezúton is köszönjük!

Kellemes nyarat, jó pihenést és jó egészséget kívánunk mindenkinek. Vigyázzatok magatokra!

 

Tisztelettel,

MJKAKSz Elnöksége