Magyar JKA Karate Szövetség

Magyar JKA Karate Szövetség

Krepsz János beszámolója a 2017. őszi utazásokról, edzőtáborokról
Krepsz János beszámolója a 2017. őszi utazásokról, edzőtáborokról
2017.12.04 09:11
Ruip Zsófia

1. BESZÁMOLÓ a 2017. évi dániai TANAKA-táborról

 

2017.11.10-12. között Dániában, Koppenhágában rendezte meg a Shotogakusha szervezet Tanaka mester 3. edzőtáborát. (az azt megelőző évben volt egy „bevezető” tábor is).
Ez a három, egymást követő években megtartott tábor tulajdonképpen egy ’instruktorképző’, mely elsődlegesen a Shotogakusha szervezethez tartozó instruktorok továbbképzését szolgálja, de részt vesznek rajta Tanaka mester más európai tanítványai is.

Az utazás a Ryaniar Airways-el történt, míg az edzések helyszínéhez közeli Hotel Sct. Thomas-ban volt a szállás.

A péntek-és vasárnapi edzések kis létszámú (~ 25 fő) instruktori edzések voltak, míg a vasárnapi nyitottabb, azon 80 fő feletti volt a létszám.

Péntek - 16:00-18:30

  • Alapok
  • Alaptechnikák
  • Choku-zuki tanítása
  • Egyszerű kihon technikák gyakorlása előre-hátra (Ido-kihon / zkd)
  • Oi zuki, age uke, gedan barai
  • Fontos részletek, fontos szempontok kiemelése
  • Kokutsu dachni - shuto uke előre-hátramenetben
  • Az előre- és hátramozgás közötti időzítéskülönbség kiemelése
  • Heian shodan - előkészítés a szombati edzésre

Este közös vacsora volt a Tokyo Étteremben, ahol röviden szó volt a jövő évi európai körutazásáról, illetve rövid tájékoztatót adott a jelenlegi japán helyzetről. Az eredeti 2018-as terven annyit változtatott, hogy nem Magyarországon kezd, hanem Szlovéniában, így közvetlen tud majd továbbutazni Oslóba.

Szombat - 12:00-15:00

Nyitott edzés, gyerekek és alacsonyabb fokozatúak részvételével is. Először bemutatta azokat, akikkel közel 40 éve együtt edzett és fontos szerepet játszottak akkor az életében. A sok közös élmény megmaradt és ez látszott Tanaka sensei reakcióin is. Megtisztelt engem is, mert bemutatott, mint a magyar karate egyik vezetőjét, aki több, mint negyedszázada követi őt. Az edzés első órájában példabeszédek voltak a Budo-ról, a karate Budo aspektusáról (ezek egy részét már korábban is közreadta Tanaka mester). A második részben kiemelten sokat foglalkozott a gyerekekkel. Őket is aktívan bevonta mondandója lényegi részébe, nevezhetnénk interaktívnak is ezt a részét az edzésnek.

Tanaka sensei

Ez után közel 2 óra Heian Shodan következett. Részleteiben különös hangsúlyt helyezve a fordulásokra, irányokra, valamint a Kata ritmusára. Részenként és egyben, kiemelve egy-egy részt és számtalanszor egyben is gyakorolva.
Az utolsó 20 percben olyan laza, játékos küzdelem volt, ahol az ellenfelek közel voltak egymáshoz, a blokkok, illetve a támadások elsősorban könyöktől indultak. A védekezésben és az előkészítésben is komoly szerepük volt a könyököknek, melyek természetesen végig a test közelében maradtak.

A vacsora szintén a Tokyo Étteremben voltunk. Az estéhez még annyit, hogy a jelenleg Amerikában élő Swen Ole Torsen - aki a kezdeteknél fontos szerepet játszott, egy ideig ő szervezte kint-tartózkodását és az edzéseit - megkapta a Shotogakusha szervezet tiszteletbeli 5. dan fokozatát.
Az este folyamán a mester részletesen beszélt arról is, hogy az idő múlásával hogyan, mire támaszkodva lehet folytatni azt a munkát, ami az ő életét is kitöltötte.

Vasárnap - 11:00-13:50

A Heian Shodan ismétlése után Tekki Shodan, Tekki Nidan, Tekki Sandan volt a programban. Pontosan, a részleteket is korrekten megkövetelve gyakoroltunk. Az utolsó 4-5 év történései már közel sem látszódtak az edzések alatt.

 

2. JKA EUROPE JOINT TRAINING CAMP

 

Két év után ismét Belgium, Brüsszel, az EuroVolleyCenter – Vilvoordeban volt a helyszíne a képzésnek és a vizsgáknak.
2017. 11. 17-18-án voltak az edzések, míg a szombat délutáni bírói gyakorlati vizsga után vasárnap tartották a danvizsgákat és  többi kvalifikációs vizsgát.
Az eseményt a JKA Belgium rendezte és az augusztusi, VB alatti kurzus ellenére közel 400 résztvevő volt jelen.

A Wizzair-el utaztam, míg a 2 évvel korábban is helyet biztosító Hotel The Lodge Vilvoorde volt a szállásom. (Együtt utaztam Roland Heimgartnerrel, aki svájci karatés és jelenleg Magyarországon él)

A kurzus részvételi díja: 100 € volt, míg a belga JKA tagoknak 50 €-ot fizettek.

 A tábort Ueki sensei vezette. Japánból Shimizu sensei, a JKA Europe részéről pedig Bura sensei volt még jelen.

A program pénteken 14:00 órakor kezdődött. Ueki sensei részletesen beszélt a karate alapelveiről, azokról a részletekről, amelyek követése, betartása a karate gyakorlása során mindig fontos marad. A Kime lényegével kezdte. Ezt követően kiemelte a testtartás, a szemmunka, a megfelelő irányok és magasságok fontosságát, a Hikite szerepét… Részletesen foglalkoztunk az állásokkal, kiemelve az azok során elkövethető hibákat, és természetsen részleteztük a helyes mozgás (unsoku) követelményeit, feltételeit. A gyakorlás során a Choku-zuki és annak fajtái, valamint az alap védőtechnikák helyes végrehajtása kapta a fő hangsúlyt. Az állások taglalása során felszólított 3x3 embert (egymás mellől a tömegből) és kérte őket 2-3 állás bemutatására, végrehajtására. Sajnos nem volt olyan állás, amit a 3-3 emberből egyszerre mind a hárman ismertek volna. Igen elgondolkodtató volt az eredmény, és ezt csak fokozta a következő feladat, amikor is a Fudo-dachi (sochin-dachi) oktatására kért fel egy ismert francia mestert. Nem jutottunk túl messzire.

Az edzés utolsó 30 percében Shimizu sensei kapott szerepet. Ő elsősorban a rúgás, illetve a rúgás utáni ütések taglalását vállalta. A tőle megszokott technikai részletességel, sebességgel és könnyedséggel hajtotta végre a gyakorlatokat, kiemelten kezelve és bemutatva, az egy lábas állásokat követő technikák helyes végrehajtását (súlypontsüllyesztés helyes végrehajtása).

Szombaton (10:00-12:00 óra) Bura sensei vezette az edzéseket. Az általa legfontosabbnak tartott Heian Shodan-nal kezdtünk, majd a Hangetsu és a Jitte katák következtek. Az általa korábban megszokott technikai magabiztosságot most kevésbé tapasztaltam (a  Hangetsu-nál az első mozdulatoknál annyira fontos légzésről csak az utolsó kata során esett szó). Foglalkozott kata Bunkai-jal is, amiből nem mindegyik általa mutatott kata részlet volt szerencsés. Ezt később Ueki mester igyekezett is javítani.
A délutáni edzés 13:00 órakor - fél órával a tervezett időpont előtt - kezdődött és a 2,5 óra helyett 1 és 1/4 órát tartott. Egyből a vége után a bírói kvalifikációs gyakorlati vizsga kezdődött. Ezt az edzést ismét Ueki mester tartotta. Különböző formájú, egymásra épülő kihon-kumite gyakorlatok voltak a programban:

 • Gohon kumite
 • Gohon kumite kihon ippon kumite-szerűen végrehajtva
 • Kihon ippon kumite
 • Kaeshi ippon kumite

és ezek variációi, kéz- és lábtechnikák váltogatásával, támadások és ellentámadások cseréjével.

Sawada sensei végig jelen volt, a bírói vizsgán is,  ott mint vizsgáztató. Sérülése után először láttam giben (ezúttal tanítványai segítették a kijutásban). Sawada sensei állapota lassan, de folyamatosan javul, már mozgatja a bal kezét is – ez fontos elmozdulás). Kb. fél év múlva kapja meg az új, speciálisan kialakított autóját (Toyota).
Eljövetelemkor megkérdezte, hogy nem akarunk-e EB-t rendezni. Mondtam nem - ismerve a lehetőségeinket -, de talán JKA Europe Joint Campet igen. Ő ennek megörült, majd vasárnap reggel rám írt egy sms-t, hogy jó lenne, ha megpróbálnánk, ő támogatná a következő, 2019-es megigénylését. Azt válaszoltam, hogy leegyeztetem a szövetségünkkel és utána adunk választ.

Jelenleg szövetségünk elnöksége vizsgálja a megrendezhetőség realitását.

 

Tisztelettel:
Krepsz János